2007. november 30., péntek

Indiai Tigris SZAPORODÁS


SZAPORODÁS

Ősszel megkezdődik a párzási idény. Mivel a nőstények csak pár napig tüzelnek, a hím ilyenkor gyakrabban jelöli meg territoriuma határait � szagjeleket hagy a földtől 1 méterre, melyek akár 3 hétig is megmaradnak. Szagjelzéseken kívül vizuális jeleket is használnak: megkarmolják a fák törzsét, a kemény földet. Ezt azután vizeletükkel, és az állkapcsuk oldalán levő illatmirigyeik váladékával �megerősítik�. A nőstény területe jóval kisebb, mint a hímé, mely több ilyet is magába foglal. Egy hím a területén, illetve azzal szomszédos területek nõstényeivel párosodik.

Az ivarérettséget 3-4 éves korra érik el. Szagjelekkel, üvöltésekkel talál egymásra a nőstény és a hím. Felfokozott állapotukat felhúzott ínnyel, grimasszal fejezik ki. 2-3 napig maradnak együtt, ez idő alatt van hogy 10-15 percenként is párzanak. Az apatigris magányosan él, nem vesz részt a kölykök felnevelésében. Egy hím másik apától származó csemetéket megöli, hogy párosodni tudjon a nősténnyel, mivel az csak akkor lesz újra termékeny, ha a kölykök elérik a hároméves kort, vagy ha elhullanak.

3 és fél hónapos vemhesség után születnek meg a vak 1 kg-os kölykök. A legtöbb ellés decemberben és májusban történik, barlangban vagy sűrű aljnövényzetből kialakított vacokban. A világra jött 3-4 kölyökből egy vagy kettő elpusztul az elégtelen táplálkozás miatt.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
egy kérdésem lenne az indiai tigris neve latinul mi?
mert én így nem ismerem (Bengáli,Délkínai,Szibériai,Szumátriai,Indokínai,Maláj,Bali,Jávai,Kaszpi alfajokról tudok)
előre is köszi a választ:
Carsi
Feketetigris.eoldal.hu
tigrisfekete@gmail.com