2007. november 30., péntek

Indiai Tigris veszélyben



INDIA EGYIK LEGISMERTEBB VADREZERVÁTUMÁT tehéncsordák lepték el, mikor a helyi gazdák behatoltak és a park területét legeltetési területként kezdték el használni. Pedig amikor Clinton amerikai elnök három évvel ezelőtt ellátogatott Rantamborba, még tigrist is látott. A park immár két napja őrizetlenül áll, mivel a vadőrök elmenekültek a helyi parasztok elől. A park igazgatója szerint mintegy háromezer bivaly és szarvasmarha, valamint közel ötszáz falusi táborozik a tigrisek egyik legfőbb élőhelyén.

Atúlerő elől elmenekült vadőrök a parasztok kényére-kedvére hagyták a vadállatokat. Már a múltban is voltak összetűzések a környékbeliekkel, akik többször behatoltak a parkba, hogy ott legeltessenek, de a mostani invázió mérete példa nélküli. Az állatvédők attól tartanak, hogy az orvvadászok könnyen kihasználhatják a helyzetet.A

BBC News
A vadrezervátum a térképen

Az utóbbi években jelentősen megnőtt az illegálisan elejtett tigrisek száma. A vadorzók jó pénz kapnak a tigris bőréért és testrészeiért Kínában és Dél-Kóreában, ahol azt orvosságként használják. A helyszínre látogató újságírók elmondták, hogy már évek óta tart a vita a hatóságok és a helybéliek közt. A vadőrök és a rendőrök túlságosan mereven kezelték a rezervátum őrzését, ami feldühítette a parasztokat. Mindennek hosszútávon a tigrisek látják kárát.

Nincsenek megjegyzések: