2007. november 30., péntek

Indiai Tigris Vadászat

VADÁSZAT:

A kistigrisek, még 3-4 hónapos korukban is jórészt anyjuk tején élnek. Ekkor kezdõdik meg az elválasztási idõszak. Ilyenkor már elkísérik anyjukat vadászni, de egyelõre még csak figyelnek.
Figyelik ahogy anyjuk közelebb oson áldozatához - mintegy 20 méterre kell megközelítenie a vadat, mert futásban alul maradna. A tigris ezután elharapja az állat nyakát, ezzel fulladást okozva; vagy kisebb préda esetén bénulást előidézve harapásával eltöri a gerincet. Miután megölte áldozatát, feltépi hasán a bőrt és belsőségekből táplálkozik, a maradékot elvonszolja rejtekhelyére, hogy később fogyassza el. Egy anyatigrisnek átlagosan 5-6 naponta kell zsákmányt ejteni, hogy ne éhezzen a családja.

A kölykök ahogy nőnek egyre inkább megtanulják a �gyilkolás mûvészetét�. Segítik anyjukat � felé terelik az áldozatot, vagy épp megakadályozzák a menekülését �, majd késõbb maguk ejtik el a vadat. A decemberben születettek nyárra meg is tanulnak vadászni, azonban önálló zsákmányszerzésre csak másfél éves korukban lesznek képesek. Teljesen önállóvá pedig 3 évesen válnak.

A tigrisek éjjel vadásznak � a zaklatások és nyáron a forróság miatt. Áldozataik általában szarvas, vaddisznó de megesik, hogy vizilovat, orrszarvút, elefántborjút ejtenek.


Nincsenek megjegyzések: